Na een (te) lange periode waarin we allemaal voornamelijk binnen hebben geleefd door de pandemie, verlangen we meer dan ooit naar frisse lucht en het buitenleven. We hebben de behoefte aan vrijheid en willen genoeg ruimte om te ademen. Planten en bloemen geven ons energie en staan ook centraal binnen de interieurtrends van 2023. Binnen en buiten zijn binnenkort niet langer twee verschillende leefruimtes, maar worden juist samengetrokken tot één. We brengen de natuur naar binnen! Hoe we dat gaan doen? Dat vertellen we je in deze blog! 

Duurzaam interieur 

Omdat we afgelopen tijd zo vaak binnen hebben gezeten, hebben we ook veel tijd gehad om ons interieur aandachtig te bestuderen. We zien eigenlijk al snel dat niet alles even functioneel en comfortabel is ingericht. Daarom gaan we in 2023 meer geld uitgeven aan kwaliteit producten en materialen met een langere levensduur. 

Daarbij komt duurzaamheid ook steeds vaker voor. We zien namelijk dat de vraag naar exclusieve vintage items sterk groeit. De meubelen en accessoires vertellen een verhaal, hebben charisma en ieder item is uniek. Op deze manier creëer je een persoonlijk interieur, met een duurzaam tintje. Het geeft ons daarnaast ook meer voldoening om op jacht te gaan naar zo’n item in plaats van zomaar een product te kopen in een winkel. 

Back to the nature 

De natuur is terug van weggeweest. Ok. Eigenlijk is de natuur nooit weggeweest, maar je snapt wat we bedoelen. We hebben de voorbije tijd massaal ontdekt hoe waardevol een wandeling of fietstocht in de natuur is. Frisse lucht en veel groen om je heen, dat is waar we allemaal naar verlangen. 

Dat zie je daarom ook terugkomen in de interieurtrends van 2023. Synthetische materialen maken plaats voor natuurlijke elementen in huis. Denk bijvoorbeeld aan fineerhout voor de vloeren en interieurafwerking. Het brengt de natuur in huis. Door een structuur behandeling van het fineer oppervlak geef je een verouderde uitstraling of een meer rustieke en natuurlijke look!  

Opvallende kleuren 

Naast de grote natuur trend zien we parallel ook de digitalisering oprukken. Die digitale wereld gaat steeds vaker hand in hand met de fysieke realiteit. Voor interieur architecten en vormgevers biedt het fantastische mogelijkheden om creatief uit de bol te gaan en ideeën te visualiseren. 

De stijl van de virtuele wereld dringt het interieur binnen met bijzondere en glanzende materialen, aparte texturen en onwerkelijke effecten. Wie wil inspelen op deze interieurtrend, kiest voor fineer met een opvallende kleur. Zo hebben sommige rode houtsoorten een bijzondere oranje accent. Daarmee maak je echt een statement. Daarnaast is de kleur Lila ook weer helemaal in! 

Warme goudtinten binnen je interieur 

Ginger gold onderstreept hoe belangrijk een warm interieur is. Warme goudtinten is daarom een trend die we steeds vaker in het nieuwe jaar gaan zien. Details van messing, koper en brons zie je terug in de wandbekleding, kaarsen, lampen en overige woonaccessoires. Sfeervolle en ruime accessoires, in verschillende vormen en maten. Deze warme goud tinten passen helemaal thuis in de wereld van warmte, sfeer en beleving. 

Scandinavisch thema 

Een woontrend dat eigenlijk elk jaar maar weer blijft terugkomen. Het Scandinavisch thema. Een Scandinavisch interieur is luchtig, licht en eigenlijk tijdloos. Dit zorgt er ook voor dat het Scandinavisch thema al jarenlang een trend is. De sfeer straalt vooral rust en harmonie uit. Het meubilair is comfortabel en minimalistisch van vorm en gemaakt van beuken of essenhout. De trend is eigenlijk te herkennen aan de harmonie in de basiselementen en in het gebruik van kleur. Er worden veel zachte en frisse tinten toegepast, omdat de behoefte naar licht groot is door de donkere winterperiode in het Noorden. 

Minimalistisch modern thema 

De moderne minimalistische stijl is net als het Scandinavisch thema een thema van alle tijden. De vormen zijn strak, de materialen sober en de kleuren ingetogen. Functionaliteit en comfort zijn de belangrijkste kernwaarden. In de afgelopen jaren is onze behoefte naar deze kernwaarden erg gestegen. Daarnaast zijn we ook steeds vaker op zoek naar een veilige thuishaven waarin we minder stress ervaren en ons zoveel mogelijk ontdoen van alle prikkels. Daarom zullen we de komende jaren steeds minder vaak de ‘niet noodzakelijke’ buitenlandse reizen schrappen en ook het reizen naar kantoor zal vervangen worden door een thuiskantoor. 

Het thuiskantoor 

Deze trend was uiteraard ook te verwachten want met de corona crisis zijn we met zijn allen steeds vaker thuis gaan werken. Sterker nog, het thuiswerken is iets geworden wat veel bedrijven blijven vasthouden. Daarom zien de geïmproviseerde thuiskantoren steeds vaker terug. Ook hierbij is het belangrijk om luchtig te blijven. Richt je thuiskantoor niet te druk in en gebruik alleen materialen die je ook echt nodig hebt. Daarnaast raden wij het ook aan om hier een aparte ruimte voor te gebruiken. Ook is het belangrijk dat je bij je thuiskantoor rekening houdt met duurzaamheid. We gaan geen nieuwe meubelen kopen, maar gebruiken tweedehands kantoormeubelen. Daarnaast gaan we ook zoveel mogelijk groen toepassen om de luchtkwaliteit te verbeteren. 

Bouclé is weer back 

Een trend waar wij ontzettend blij mee zijn is het feit dat bouclé weer helemaal in is! Aaibare stoffen met opvallende structuren brengen warmte, sfeer en levendigheid. En dat is precies waar we naar op zoek zijn in 2023. Ook in de woontrends van 2023 is bouclé dus weer op z’n best: van aaibare fauteuil tot comfort eetkamerstoelen.