Vaak wordt er gedacht dat een kleine keuken niet alle wensen realiseert binnen de beschikbare ruimte. Toch willen wij je helpen met het realiseren van je droomkeuken, zelf bij een kleine ruimte! Een kleine keuken inrichten is een moeilijke klus. Vooral wanneer je niet weet hoe je de keuken wilt indelen, welke stijl je hanteert en of je ook nog een zitmogelijkheid wilt creëren. 

Geloof het of niet. Er is ontzettend veel mogelijk met je beschikbare ruimte. Ook als je denkt dat je echt te weinig ruimte hebt voor jouw droomkeuken. Hoe je een kleine keuken inricht? Dat lees je in deze blog! 

Heb ik wel een kleine keuken? 

Een kleine keuken is natuurlijk een subjectief begrip. Want, wanneer heb je een kleine keuken? Het is eigenlijk maar net wat je gewend bent. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is 2,5 bij 4 meter. Je zou dus kunnen zeggen dat de beschikbare ruimte vanaf 2,5 meter bij 3 meter onder de categorie ‘kleine keuken’ valt. 

Tip 1: Kies de juiste keukenopstelling 

Een kleine keuken indelen valt of staat eigenlijk met de keukenopstelling. De juiste keuken vorm kiezen is daarom ontzettend belangrijk. Heb je een langwerpige, maar smalle keuken? Kies dan voor een rechte keukenopstelling of een hoekkeuken. Is je keuken juist heel breed, maar erg kort? Dan is een hoekkeuken, parallel of een U-keuken beter geschikt. Weet je niet wat deze opstellingen inhouden? Lees dan onze blog over tips en ideeën voor je keuken inrichting

Tip 2: Gebruik hoge keukenkasten voor je kleine keuken inrichting 

In een kleine keuken is het belangrijk om zoveel mogelijk te profiteren van de beschikbare ruimte. Daarom is het gebruik van hoge keukenkasten ontzettend handig. Hoe hoger de keukenkasten, hoe meer inbouwapparatuur en keuken accessoires je kwijt kunt! 

Hoge, doorlopende keukenkasten ogen natuurlijk het ruimst. Zwevende bovenkasten die je boven de kookplaat of spoelbak plaatst, laten de ruimte juist weer kleiner ogen. Deze bieden echter wel weer extra ruimte, waardoor de keuze vooral afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur, benodigdheden en beschikbare ruimte. 

Tip 3: Kleine keuken inrichten met de juiste kleuren 

Wanneer je een kleine ruimte in huis hebt die je veel gebruikt, wil je natuurlijk alles uit deze ruimte halen wat erin zit. Een kleine keuken moet daarom optisch gezien zo groot mogelijk lijken. Een donkere bedompte ruimte nodigt niet bepaald uit om er eens een fijne maaltijd te bereiden. De basis van je keuken en het ruimtelijk gevoel ligt in de juiste kleuren. Het is geen geheim dat donkere kleuren een ruimte kleiner doen lijken en dat lichte kleuren juist precies het tegenovergestelde doen. 

Bij een kleine keuken doe je er dan ook niet goed aan om te kiezen voor donkere kleuren zoals zwart of donkerbruin. Ja. Het oogt ontzettend mooi, maar het is verstandiger om gebruik te maken van lichte kleuren. En hierbij hoef je echt niet meteen heel je keuken spierwit te maken. Nee. Gebruik mooie, zachte pastelkleuren. Deze lichte kleuren reflecteren meer natuurlijk licht waardoor de ruimte oplicht en automatisch groter lijkt. Ideaal toch?!

Tip 4: Kies de juiste apparatuur voor je kleine keuken indeling 

Neem in een kleine keuken nooit meer apparaten dan dat je daadwerkelijk gebruikt. Zet je bijvoorbeeld geen koffie of gebruik je eigenlijk nooit een magnetron? Gebruik deze ruimte dan voor iets anders. 

Houd dit ook in gedachte bij het uitkiezen van een koelkast of koelvriescombinatie. Heb je bijvoorbeeld een kleine keuken, maar wel een ruime schuur? Wellicht is het dan beter om je vriezer te verplaatsen naar de schuur. 

Inbouw apparatuur 

Ingebouwde keukenapparatuur bespaart ontzettend veel ruimte. Sterker nog, het bespaart veel meer ruimte dan dat je zou denken. Denk hierbij aan een oven, magnetron of eventueel koffiezetapparaat. Vooral de afzuigkap kan veel ruimte innemen. Ga daarom voor een kleiner model of neem een kookplaat met ingebouwde afzuiging.

Combineren = besparen

Probeer bij de indeling van je kleine keuken ook zoveel mogelijk apparaten te combineren. Het is voor de ruimte gunstiger om een combimagnetron of oven te nemen, in plaats van twee losse apparaten. Met de huidige ontwikkelingen zijn er zelfs ovens die stoom, hete lucht en de magnetron functie in één enkel apparaat combineren. Je bespaart op deze manier niet alleen een heleboel ruimte, maar ook nog eens een hoop geld. Win-win situatie is hoe wij het noemen. 

Tip 5: Luxe kleine keuken inrichting 

Als je denkt dat je in een kleine keuken inrichting geen luxe kunt toevoegen, dan heb je het goed mis. Kies in plaats van een standaard tafel in je keuken een bar. Een bar bespaart niet alleen meer ruimte, maar het oogt ook ontzettend modern! Zet de bartafel aan de wand of aan je aanrechtblad, zodat je nog meer plek in de keuken overhoudt. Een ander voordeel van een kleine keuken met bar is dat je de barkrukken volledig onder de bartafel plaatst. Wat betekent dit? Juist. Nog meer ruimte besparen. 

Tip 6: Plaats je keukengerei aan de wand 

Ook door al het keukengerei te plaatsen aan de wand bespaar je een hoop ruimte. Denk hierbij aan messen aan een magneetstrip, grote pollepels, een schaar, een snijplank en ga zo maar door. Hoe meer je aan de wand plaatst, hoe beter. Op deze manier bespaar je heel veel ruimte. 

Vergeet niet, het zijn de kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken. Je hoeft dus niet een hele nieuwe keuken te plaatsen om een mooie kleine keuken in te richten.