Met nog maar een aantal maanden te gaan voordat we 2023 ingaan is het de hoogste tijd om de keukentrends van 2023 onder de loep te nemen. Want als we heel eerlijk zijn.. de keuken opleuken is toch ontzettend leuk om te doen? Wij zitten daarom tijdens het schrijven van de keukentrends 2023 op het puntje van onze stoel! Wat de tofste keukentrends van 2023 zijn? Dat lees je in deze blog! Lees snel verder.. 

Welke kleuren zien we terug in de keukentrends 2023? 

Wanneer we kijken naar de keukentrends 2023 zien we eigenlijk dat we doorgaan op de trends van voorgaande jaren. De felle kleuren hebben we nu definitief ingeruild voor de meer natuurlijke tinten zoals beige, pastel en natuurlijk mosgroen. Daarnaast zien we ook meer ton-sur-ton. Waar we voorheen massaal een zwarte keuken namen met een wit aanrechtblad, gaan we de keukens in 2023 ook voorzien van een donkergrijs of zelfs zwart blad. Een greige-kleurige keuken heeft in de huidige trend een lichtgrijs blad of lichtgrijze handgrepen, samen met een kraan die mooi aansluit bij de kleur. Al deze kleuren liggen dicht bij elkaar en zijn daarom ook heel eenvoudig te combineren. 

Rustgevend en natuurlijk effect 

Zoals je eigenlijk ook al kon lezen in de slaapkamertrends van het najaar 2022 en de belangrijkste interieurtips van 2023 gaan we steeds vaker terug de natuur in. Zo ook in de keuken. We gaan steeds meer gebruik maken van natuurlijke producten zoals marmer en hout. In alle soorten en maten, van strak gelakt tot robuust en grof hout. Ook het ‘groene’ aspect zien we steeds terugkomen in de keukentrends 2023. Zowel groen gekleurde opties qua keukenapparaten, als letterlijk groen met daadwerkelijk ruimte voor bloemen en planten. En uiteraard is alles gemaakt van duurzame materialen! 

Keukentrends 2023: focus meer op details 

Zoals eerder besproken houden we de basis van de keukentrends 2023 rustig, met natuurlijke kleuren. Wat we wel mogen doen is losgaan wat betreft de accessoires. Zo zien we namelijk de gouden/bronskleurige keukenkranen steeds vaker terugkomen. Deze zullen in de keukentrends 2023 ook alleen maar populairder worden. 

Keuken-stijlen binnen de keukentrends 2023

Metallic binnen de keukentrends 2023 

In 2023 zien we steeds vaker de combinatie van brons, goud en zwarte staal tinten terugkomen. Het front in staalgrijs in combinatie met kwaliteitsvolle afwerking maakt een ontzettend mooie indruk. Het oogt echt prachtig! 

Urban chic is helemaal in! 

Urban is niet alleen maar in het fashion-wereldje ontzettend in, maar ook in de keukentrends 2023. Beton, staal en ruwere materialen geven jouw keuken een bijzondere, industriële uitstraling. Houtlook deuren met zware metalen handvatten, een stijlvol werkblad in antracietgrijs en de juiste vintage accessoires brengen een echte urban sfeer naar de keuken. Een stoer en robuust gasfornuis en een aantal groene planten zorgt vervolgens voor de finishing touch. In jouw keuken wordt er niet alleen gekookt, maar ook geleefd. En dat mag zeker wel gezien worden! 

Retro en vintage blijft in de keukentrends van 2023 

De retro keukenstijl komt uit de jaren vijftig en zestig en is binnen de keukentrends van 2023 weer helemaal hip! Een retro woonstijl wordt gekenmerkt door kleuren zoals geel, terra en groen. Wissel wel de opvallende kleuren af met pasteltinten. We moeten namelijk wel de rust en het ‘natuurlijke’ gevoel blijven vasthouden. Daarnaast zien we ook steeds meer ronde vormen met strakke en grafische patronen. 

Back to the.. nineties! 

Na het landelijk interieur in de jaren ‘80 werd de keuken in de nineties eigenlijk heel eenvoudig ingericht met veel wittinten en licht hout. Ook het keukeneiland doet in de jaren ‘90 zijn intrede. Denk hierbij aan hoge keukenkasten die zorgen voor een strak minimalistisch design. Een pluspunt van hoge kastenwanden is dat je elke vierkante centimeter van de ruimte optimaal kunt benutten. Opgeruimd staat.. juist, netjes. 

De Japanse Wabi Sabi 

Wabi Sabi staat voor rust, eenvoud en stilte. Men noemt dit ook wel ‘cocooning’. De Japanse levensfilosofie wijst op de schoonheid van imperfectie en het verweven van tijdloosheid en traditie in een interieur. Hier zien we steeds natuurlijke materialen zoals beton en hout, dat mooier wordt door het gebruik in de loop der jaren. Kies hierbij voor sobere, aardse kleuren in eenzelfde tint, zoals ecru, beige of grijs. En houd rekening met; less is more.