Het is goed om eens in de zoveel tijd na te denken over de inrichting van je woonkamer. We brengen namelijk iedere dag ontzettend veel tijd door in de woonkamer. Vrienden en familie komen hier op bezoek, de kinderen genieten van hun speelgoed en in de meeste huishouden wordt hier ook gegeten. Het is daarom wel zo belangrijk dat deze ruimte de aandacht krijgt die hij verdient. Maar juist omdat de woonkamer zoveel verschillende functies vervuld, wordt het lastig om deze ruimte functioneel én sfeervol in te richten. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips die je helpen bij de inrichting van je woonkamer. Lees snel verder! 

Stap 1: Bepaal de functies van de ruimte

Voordat je begint met je woonkamer inrichten is het belangrijk om de functies van de ruimte te bepalen. Zoals je waarschijnlijk al weet is de woonkamer één van de meest gebruikte kamers van een woning. Het is daarom aan jou de taak om eerst de functies van deze ruimte te bepalen. Stel jezelf hierbij een aantal vragen. Denk hierbij aan; 

  • Wil ik hier uitgebreid dineren? 
  • Wil ik genoeg ruimte hebben op televisie te kijken? 
  • Ga ik hier ook werken? 
  • Is er genoeg ruimte voor familie en vrienden? 
  • Wil je een leeshoek? 
  • Welke plek in de kamer is voor de kinderen? 

Dit zijn allemaal vragen die je voor jezelf moet beantwoorden voordat je begint met het inrichten van je woonkamer. Wanneer je eenmaal weet waar je de ruimte precies voor gaat gebruiken, bepaal je wat je voor welke functie nodig hebt. Denk hierbij aan veel of juist weinig licht of heb je juist veel opbergruimte nodig voor bijvoorbeeld boeken of speelgoed? 

Woonkamer tip 1: Maak een moodboard met alle functies die je terug wilt zien in de woonkamer. Maak het zo gek als je wil, want schrappen is altijd makkelijker dan toevoegen.

Stap 2: Bepaal de indeling 

Heb je alle belangrijke functies voor de woonkamer bepaald? Top! Dan is het nu namelijk tijd om na te denken over de meest optimale indeling van deze ruimte. Je wilt natuurlijk een zo logisch mogelijke indeling en dit is afhankelijk van een aantal factoren. Mag de bank gericht zijn op de televisie? Wil je graag rond de openhaard zitten of kijk je juist liever naar de tuin? Deze zichtlijnen bepalen uiteindelijk de belangrijkste plekken van je (nieuwe) meubels. 

Daarnaast is het ook ontzettend belangrijk dat je rekening houdt met de looproutes in de woonruimte. Plaats de eettafel bijvoorbeeld niet te dicht op de deur naar de hal en zorg dat je voldoende ruimte overhoudt rond de bank om de deuren te openen. 

Woonkamer tip 2: Maak een digitale plattegrond van de woonkamer en deel de ruimtes op deze manier in. Er zijn genoeg tools op internet te vinden waar je een simpele plattegrond samenstelt. Op deze manier bepaal je heel simpel waar je deze meubels gaat plaatsen. 

Stap 3: Bepaal de woonstijl

Nu de basis van je woonkamer inrichten klaar is, is het tijd om te bepalen welke woonstijl je terug wilt zien en je hoe de juiste sfeer creëert. Naast het feit dat je woonkamer inrichting zo praktisch mogelijk is, wil je natuurlijk ook de juiste sfeer behouden. Je hebt ontzettend veel keuze uit verschillende woonstijlen. Ga je bijvoorbeeld voor Scandinavisch, basic, modern, klassiek of juist industrieel? 

Hebben jij en je partner niet dezelfde smaak? Dat is helemaal geen probleem! Want met een beetje creativiteit mix je de verschillende stijlen met elkaar door middel van kleuren en materialen. Op deze manier wordt je woonkamer ook nog eens persoonlijker. 

Woonkamer tip 3: Vind je het lastig om je woonstijl te bepalen en weet je niet wat je smaak is? Neem dan een kijkje in ons assortiment! 

Stap 4: Woonkamer inrichten met meubels 

Alle bovenstaande stappen voltooid? Top! Want dan is het nu eindelijk tijd voor de leukste gedeelte van het inrichten van de woonkamer. Namelijk de zoektocht naar nieuwe meubels die helemaal aansluiten bij jouw woonwensen. Naast het feit dat dit het leukste gedeelte is, is dit ook één van de moeilijkste stappen. Er is namelijk ontzettend veel keuze, waardoor het soms best lastig wordt om de juiste keuze te maken. Lastig is het inderdaad, maar dat maakt het natuurlijk ook ontzettend leuk! 

Investeer in een aantal tijdloze items die de basis vormen voor je interieur. Hierbij houdt je natuurlijk wel rekening met je woonwensen. Heb je bijvoorbeeld een groot gezin of heb je vaak familie en vrienden over de vloer? Kies dan een grote U bank die veel zitplaatsen biedt. Daarnaast is zo’n bank ook flexibel in de ruimte te passen! 

Woonkamer tip 4: Kom je er niet uit met het kiezen van de meubels? Ga terug naar stap 1, maar dit keer met een andere insteek. Dit keer maak je namelijk een moodboard met al je favoriete meubels. Wanneer je deze naast elkaar hebt staan, is het een stuk makkelijker om de juiste keuze te maken. 

Stap 5: Styling, styling en nog meer styling! 

Basis compleet en de meubels uitgekozen? Dan is het nu tijd om de kleinere meubels en accessoires toe te voegen. Dit is eigenlijk de stap die écht de sfeer in je woonkamer bepaald. Denk hierbij aan een mooi vloerkleed, bijzettafels in verschillende maten, grote of kleine planten, sierkussens en persoonlijke accessoires. Vergeet deze persoonlijke accessoires zeker niet mee te nemen tijdens je woonkamer inrichting, want deze zorgen namelijk voor de finishing-touch! 

Woonkamer tip 5: De accessoires zijn de echte sfeermakers in je woning. Je hoeft ook echt niet elke keer nieuwe accessoires te kopen om de sfeer in de woonkamer te veranderen. Probeer maar eens een aantal items te verplaatsen en geef je sierkussens een andere hoes. Dit zijn kleine aanpassingen, maar zorgen al meteen voor een groot verschil. Probeer het maar eens uit! 

Als je alle bovenstaande stappen volgt, creëer je heel eenvoudig de inrichting van je dromen! Houd hierbij wel rekening met het feit dat je de stappen wel in de juiste volgorde volgt. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je de basis eerst goed hebt staan, voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met je woonkamer inrichting.