Een klassieke stijl in interieurs wordt gekenmerkt door verschillende patronen, warme kleurtinten, klassieke vormen, decoraties en materialen. De klassieke stijl is een stijl dat eigenlijk nooit uit de mode raakt. Klassiek wordt tegenwoordig veel gecombineerd met andere stijlen zoals retro en landelijk. Het voordeel van een klassieke inrichting is het feit dat deze nog steeds erg trendgevoelig en populair is. Hoe je je woonkamer klassiek inricht? Dat lees je in deze blog! 

Kenmerken van een klassiek interieur 

Voordat we je vertellen hoe je een klassiek interieur inricht willen we je de kenmerken van een klassiek interieur meegeven. Een elegante woning kenmerkt zich onder andere aan: 

  • Gebruik goud 
  • Kies rijke materialen zoals marmer, velours en kant 
  • Luxueuze uitstraling 
  • Denk aan de inrichting van oude paleizen en statige woningen 
  • Antieke accessoires en meubels 
  • Hoe meer kitsch, des te beter 
  • Brocante details aan het plafond 
  • Weelderige vormen 
  • Warme verlichting 
  • Overmatig gebruik van gordijnen 

Klassieke inrichting woonkamer met de vloer 

Om te beginnen met de inrichting van je klassieke woonkamer is het belangrijk om de vloer aan te pakken. Veel woonkamers in een klassieke stijl hebben namelijk houten vloeren in allerlei tinten. Hoe donkerder de kleur, hoe luxer de ruimte zal ogen. Een donkere vloer zorgt er wel voor dat de woonkamer kleiner lijkt, dus pas wel op dat je niet te donker gaat wanneer je een kleine woonkamer hebt. 

Welke kleuren passen bij een klassiek interieur? 

De klassieke inrichting voelt tegelijkertijd ook wat mysterieus. Dit komt uiteraard door het gebruik van de donkere, intense en warme kleuren. Door gebruik te maken van donkere tinten zoals grijs, antraciet, zwart en bruin leg je de basis voor een klassieke inrichting. Mocht je genoeg ruimte hebben? Geef dan de wanden ook zo’n donkere tint. Heb je niet zo’n grote ruimte? Laat de wanden dan wit zodat de ruimte niet kleiner gaat ogen. 

De juiste vorm voor een klassieke inrichting 

De juiste kleuren, vormen en materialen zijn van groot belang om de mooie klassieke stijl te bereiken. Denk bijvoorbeeld ook eens aan diepe kleuren zoals paars, zwart, bordeauxrood, maar ook mooie blauwe tinten en groen tinten kunnen de show stelen in jouw klassieke interieur! Materialen zoals marmer, een donker houten vloer of een visgraatmotief zijn hierbij de perfecte basis voor een vloer in klassieke stijl. Het mag echt wel luxe uitstralen! 

Wil je echt het ultieme klassieke effect bereiken? Dan mogen ornamenten en sierlijsten natuurlijk niet ontbreken in jouw interieur. Belangrijke elementen in een klassieke ruimte zijn bijvoorbeeld de schouw, opvallende verlichting, sierlijke en klassieke meubels, rijke stofferingen, gouden en zilveren details, fluweel en natuurlijk opvallende kunst. 

De muren in een klassieke woonkamer 

De muren in een klassieke woonkamer zijn altijd zeer verschillend. Je hebt genoeg mogelijkheden! Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen donkere verf of behang in barok stijl met veel patronen. Bloempatronen zijn ook erg geliefd in een klassiek interieur, Nu moeten we er wel bij zeggen dat dit de laatste tijd minder vaak voorkomt. Het oogt namelijk behoorlijk druk.

Daarnaast zijn de muren ook vaak voorzien van lambrisering tot ongeveer 1.20m hoogte. Vanaf dat punt wordt er behang gebruikt. Op deze manier breek je de muur op in twee delen, waardoor een drukker behang juist minder heftig overkomt. Voor alles dus een oplossing! 

Deuren en kozijnen 

Wil je de klassieke stijl helemaal doorvoeren in je woonkamer? Dan is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de deuren en kozijnen. Paneeldeuren zijn de typische klassieke stijldeuren die je in je klassieke woonkamer wilt hebben! Ze zijn niet alleen tijdloos, maar ook nog eens ontzettend stevig waardoor je woonkamer nog meer sfeer krijgt. 

Combinatie van klassieke woonstijl en moderne woonstijl 

Wil je niet kiezen voor 1 stijl of wil je je klassieke woonstijl uitbreiden? Ga dan voor een stijlenmix! Verschillende stijlen kun je heel eenvoudig met elkaar combineren, mits je de juiste kleuren gebruikt. Klassiek en modern werken bijvoorbeeld heel goed samen. Je creëert op deze manier eigenlijk een klassieke wooninrichting dat wel van deze tijd is. Het nieuwe klassiek. Of jouw uitgangspunt nu een klassiek interieur is dat je een modern jasje wilt geven, of juist een modern interieur dat je een klassiek jasje wilt geven. Samengevat, de combinatie van klassiek en modern kan ontzettend mooi zijn! 

Doe inspiratie op! 

Zoals je wellicht weet is een klassiek interieur ontzettend specifiek. Dat betekent dat het ook belangrijk is om de juiste meubels, accessoires, materialen, kleuren en vormen te kiezen. Daarom adviseren wij om jezelf zo goed mogelijk te informeren voordat je begint met het ontwerpen en herinrichten van een klassiek interieur. Je bent in ieder geval op de goede weg, omdat je deze blog aan het lezen bent, maar er is nog veel meer! 

Maak een moodboard met al je favoriete items en leg deze naast elkaar. Hoe staat het? Zijn de kleurencombinaties zoals je in gedachte had? De inrichting van je woonkamer is en blijft uiteindelijk een persoonlijke mening en je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt!