Na lang denken heb je besloten om een moderne woonkamer in te richten. Strak, tijdloos en minimalistisch. Dat zijn de kernwaarden van een moderne woonkamer. Denk je bij een moderne woonkamer aan een lege ruimte met rechte lijnen en hoogglans materialen? Dan mag je in je handen klappen dat je dit artikel aan het lezen bent, want een modern interieur is lang niet meer zo sfeerloos en kil zoals het vroeger was! Hoe je wel een moderne inrichting geeft aan je interieur? Dat lees je in deze blog! 

Waarom de moderne woonkamer steeds populairder is geworden 

De moderne stijl werd tot een paar jaar geleden door veel mensen als sfeerloos en saai ervaren. Harde materialen en ‘koude’ kleuren maakten het interieur niet bepaald aantrekkelijk. En terecht. Maar gelukkig zijn we door de jaren heen de moderne stijl op verschillende manieren gaan toepassen waardoor het meer diversiteit en warmte heeft gekregen. 

Een moderne woonkamer inrichting haal je dan ook niet zomaar even kant-en-klaar uit een magazine. Nee. Die creëer je zelf. Jouw persoonlijke voorkeuren bepalen namelijk het uiteindelijke resultaat. Wij laten je zien hoe je de moderne stijl op verschillende manieren toepast. 

Open indeling 

Een open indeling is ontzettend belangrijk binnen de moderne woonkamer inrichting. Lichtinval speelt hierbij namelijk een grote rol. De meeste mensen kiezen voor grote glazen wanden en deuren naar de tuin, zodat de lichtinval optimaal is. Dit zorgt er niet alleen voor dat het licht eenvoudig door heel de woning stroomt, maar het ziet er ook gewoon ontzettend stoer en modern uit. 

Raamdecoratie in een moderne woonkamer 

In een modern interieur heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende soorten raamdecoratie. Heb je graag de warme uitstraling van gordijnen? Kies dan voor naturel stoffen zoals linnen en katoen. Wil je jouw moderne woonkamer juist een industrieel tintje geven? Dan doen de aluminium jaloezieën het erg goed! Deze hebben namelijk niet alleen een hedendaagse uitstraling, maar zorgen er eveneens voor dat je de lichtinval en het zicht op je tuin perfect regelt. 

Vloeren in een moderne woonkamer 

Er zijn heel wat opties voor een vloer in een modern interieur. Opteer vooral voor glad, neutraal, ruimtelijk en tijdloos. Om bij te dragen aan de openheid van een moderne woonkamer laat je de vloer doorlopen in de eetkamer, keuken, gang en ga zo maar door. Betonvloeren zijn enorm populair in hedendaagse woningen dankzij hun robuust en naadloos karakter. Soms worden er ook voegen geslepen in betonvloeren zodat het lijkt alsof je gigantische tegels hebt gelegd. 

In een moderne woonkamer inrichting kan je er ook voor kiezen om een gietvloer aan te leggen, volledig aangepast aan jouw persoonlijke smaak. Andere opties zijn grote keramische tegels of parket dat in mooi contrast staat met de strakke meubels. Om je vloer perfect te laten overlopen in de wanden maak je gebruik van verzonken plinten. Heel belangrijk! 

Muren in een moderne woonkamer 

Het wordt jammer genoeg snel over het hoofd gezien, maar ook de muurafwerking is belangrijk voor de inrichting van je moderne woonkamer. Je kiest het best voor een neutrale tint voor het overheersende kleur, zoals wit of grijs. Je hebt de mogelijk te kiezen om een accentmuur meer kleur te geven zodat je woonkamer sfeervoller wordt. Naast verven bestaan er ook een aantal andere opties. Denk bijvoorbeeld aan het afwerken van de wanden en plafond met onbehandeld beton. 

De klassieke moderne woonkamer 

Hé? Klassiek en modern? Ja zeker! De moderne stijl is ontzettend mooi te combineren met klassieke elementen. Sterker nog, beide stijlen hebben een aantal overeenkomsten. Zo wordt er binnen een klassieke stijl vaak glas en andere glanzende elementen gebruikt. Ook in een modern interieur hoort glans thuis. goudkleurige- of zilverkleurige accessoires maken de moderne woonkamer extra chic. 

Twijfel je tussen een moderne woonkamer of een klassieke stijl? Lees dan ook onze blog voor inspiratie voor een klassiek interieur woonkamer

Welke kleuren gebruiken? 

Monochrome kleuren zijn de meest populaire kleuren voor de moderne woonkamer. Naast zwart en wit kunnen ook grijstinten worden ingezet voor het invullen van grote wand oppervlakken. Creëer contract met decoraties in een felle kleur. Metaalachtige kleuren zoals goud, zilver en koper doen het natuurlijk ook altijd goed! 

De strakke moderne woonkamer 

Hoe je het ook wendt of keert, een moderne woonkamer heeft een strakke inrichting nodig. Het allerbelangrijkst: less is more. Beperk daarom het aantal accessoires en meubels tot het minimale. Om te voorkomen dat het kil wordt, is het mooi om te werken met contrasten en verschillende hoogtes. Hierdoor ontstaat er namelijk dynamiek. Strakke lijnen en hoekige vormen creëren de rust en eenheid die passen bij de moderne stijl. 
Design lampen en design meubels zijn natuurlijk ook onmisbaar. De verlichting binnen je woonkamer bepaalt namelijk voor een groot deel de sfeer binnen je woning. We hebben een speciale blog geschreven over woonkamer verlichting inspiratie.

Zoals je hebt gelezen kun je ontzettend veel kanten op bij een moderne woonkamer inrichting. Wil je ook een moderne slaapkamer? Lees dan onze ‘ 7 moderne slaapkamer ideeën ‘ blog.