Kleine badkamer inrichten doe je met deze tips!
04/08/2023Tips en ideeën voor je keuken inrichting
09/08/2023Een onderdeel dat we zeker niet mogen vergeten bij de woonkamer inrichting is de verlichting. Wist je al namelijk dat de woonkamer lamp één van de meest belangrijke sfeermaker voor jouw interieur is? Niet alleen de lampen zelf leveren een belangrijke bijdrage aan de sfeer en de uitstraling, maar ook het soort lamp en de plaatsing van de verlichting. Daarnaast biedt woonkamer verlichting natuurlijk ook een praktische nut. Kort samengevat, woonkamer verlichting is een onmisbaar onderdeel tijdens jouw woonkamer inrichting! Daarom geven we in deze blog een aantal tips en delen we wat inspiratie met jullie. Lees snel verder!
Soort verlichting
Voordat je gaat beginnen met het kiezen van de juiste lamp is het belangrijk om te weten dat er eigenlijk 3 soorten verlichting zijn, die belangrijk zijn voor het creëren van de juiste praktische én sfeervolle woonkamer. Je hebt namelijk; sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting. Het is aan jou de taak om deze soorten verlichting op de juiste manier met elkaar te combineren.
Nee hoor, we gaan je helpen! Laten we eerst even vertellen wat deze 3 soorten verlichting inhoudt:
Sfeerverlichting: Dit wordt ook wel algemene of achtergrondverlichting genoemd. Sfeerverlichting geeft algehele verlichting aan een ruimte. Denk hierbij aan spots, hanglampen of wandlampen.
Taakverlichting: Dit gebruik je wanneer je een taak moet uitvoeren. Denk hierbij aan lezen, werken of koken. In een woonkamer is dit al gauw de tafellamp, verstelbare vloerlampen en verstelbare wandlampen. Het moet dus eigenlijk flexibel zijn in waar de lamp op kan schijnen.
Accentverlichting: Je gebruikt accentverlichting om bepaalde objecten te verlichten. Dit zorgt niet alleen voor een geweldige sfeer, maar wordt ook gebruikt om details en belangrijke objecten te accentueren. Zo leidt je eigenlijk ook stiekem de aandacht af van wat minder mooi is in de woonkamer. Denk hierbij aan een mooie kunstwerk die je wilt uitlichten.
Aan de slag met een lichtplan
Nu je weet wat voor soort verlichtingen er zijn is het de bedoeling om een lichtplan te maken. Een lichtplan vormt de basis van iedere goed verlichte ruimte. Begin door het maken van een plattegrond van de woonkamer. Denk na over waar je extra licht nodig hebt, maar ook wat voor licht je nodig hebt. Waar zitten de ramen en heb je overdag voldoende daglicht? Waar zit je in de avond en waar lees je jouw favoriete boeken? Schrijf al deze vragen op en kies vervolgens de juiste plekken voor de verlichting. Houd hierbij rekening met de 3 soorten verlichtingen.
Creëer gelaagdheid
Om meer dimensie in je woning te creëren is het belangrijk om de woonkamer verlichting in verschillende lagen aan te brengen. Wanneer we het hebben over verschillende lagen, dan hebben we het over verschillende hoogtes. Hoe je dit creëert? Zorg dat je algemene verlichting hoog hangt (bijvoorbeeld de spotjes of een grote hanglamp middenin de kamer). Vervolgens plaats je overige sfeerverlichting en taakverlichting rond ooghoogte. Denk hierbij aan wandlampen, vloerlampen en tafellampen.
Voor extra sfeer mag je natuurlijk ook altijd wat mooie kaarsen plaatsen op de salon- of bijzettafel.
Dimbare lampen
Dimbare lampen hebben eigenlijk alleen maar voordelen. Vroeger waren dimmers noodzakelijk om bepaalde lampen te kunnen dimmen, maar dankzij de slimme lampen en technologische ontwikkelingen is het tegenwoordig mogelijk om de lampen in de woonkamer te bedienen met je tablet of smartphone. Het is tegenwoordig niet alleen mogelijk om de felheid van lampen te bepalen, maar je verandert ook heel eenvoudig de kleur. Dit alles gebeurt op afstand, zelfs als je niet thuis.
Woonkamer verlichting inspiratie in jouw favoriete stijl
Net zoals je een woonstijl hanteert bij het kiezen van je meubels, is het ook belangrijk om deze woonstijl aan te houden bij je zoektocht naar woonkamer verlichting. Uiteraard mag je wel een klein beetje afwijken van je huidige woonstijl, zodat je een echte eyecatcher creëert, maar zorg in ieder geval dat de basis hetzelfde is.
Klassieke stijl : Heb je een klassieke woonstijl? Ga dan voor een schemerlamp op hoge poot of een sierlijke wandlamp met een linnen kapje. Kies hierbij de kleuren zoals zilver of goud en natuurlijke tinten zoals beige, bruin en gebroken wit.
Landelijke stijl : In een landelijke woonstijl passen hout en lichte tinten zoals wit en creme. Ook de klassieke lampen zijn hier prima te gebruiken. Het is in ieder geval belangrijk dat de lamp zorgt voor gezelligheid. Boven de eettafel mag best een statement lamp komen. Dit is tevens een belangrijke ontmoetingsplek in huis, toch?
Scandinavische stijl : In een Scandinavische woonkamer draait alles om licht. Juist omdat onze noorderburen in de winter nog minder daglicht krijgen te zien, passen ze veel licht toe in huis. Binnen deze woonstijl zien we dan ook vormen die simpel, strak, slank en luchtig zijn. Gewoon een simpele lamp zonder poespas. Denk hierbij aan een strakke driepoot lamp op de vloer, een design hanglamp boven de eettafel en een gevlochten rotan lamp boven de zithoek.
Industriële stijl : Een industriële woonkamer is voornamelijk stoer en contrastrijk. Hier hoort een opvallende woonkamer lamp die past bij het plaatje. Denk hierbij aan vintage fabriekslampen, verweerde metalen hanglampen en design vloerlampen. Dit soort lampen zijn erg moeilijk te vinden, maar als je een beetje geluk hebt vind je mooie lampen bij de plaatselijke kringloopwinkel of op de rommelmarkt. Gewoon blijven zoeken!
Moderne stijl : In de moderne woonkamer horen natuurlijk.. ja, je raad het al, strakke lampen. Het licht is helder, wit en vooral functioneel. Kroonluchters en andere romantische grote lampen horen hier niet thuis! Moderne lampen zijn vaak gemaakt van glanzende materialen zoals chroom, glas of glanzend materiaal. Gelukkig zijn deze lampen wel een stuk makkelijker te vinden dan de industriële stijl.