Is het tijd voor een nieuwe keuken of ben je gewoon op zoek naar wat handige tips en ideeën voor de inrichting van je keuken? Dan ben je momenteel op het juiste adres binnen jouw zoektocht. Een nieuwe keuken uitzoeken, plaatsen en inrichten is een ontzettend tijdrovende klus. Uiteraard is het wel een hele leuke klus, maar soms is het gewoon wat fijner wanneer je van te voren weet wat je precies wilt hebben. 

De keuken is tegenwoordig één van de belangrijkste plekken van een woning. Niet omdat hier alleen gegeten wordt, maar juist omdat dit de plek is waar iedereen samenkomt. Het is daarom wel zo fijn als de keuken helemaal naar wens is. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips en ideeën die jou op weg helpen naar het inrichten van je droomkeuken! 

Let op de keuken indeling 

Voordat je ook maar überhaupt gaat kijken naar een nieuwe keuken is het heel belangrijk om de keuken indeling te beslissen. Vaak wanneer je een nieuwe keuken gaat aanschaffen wordt er vanuit de verkopende partij een standaard indeling gemaakt. Ga daarom eerst goed na of je deze indeling wel logisch en prettig vindt. Vaak wordt er namelijk alleen gekeken naar de ‘’mooiste’’ indeling, maar wordt het praktische snel vergeten. Daarom is het ontzettend belangrijk om op de volgende aspecten te letten: 

  • Afwasmachine en wasbak dicht bij elkaar. Zo hoef je niet met de natte vaat de hele keuken door! 
  • Bedenk een indeling voor het bestek, servies en de pannen/ 
  • Houd rekening met de ruimte waar je kunt staan. Soms blijft er te weinig ruimte over, waardoor je amper met twee personen kunt koken. 

Neem hoge keukenkasten 

In een keuken is het belangrijk om maximaal te profiteren van de beschikbare ruimte. Vooral wanneer je een kleine keuken hebt. Hoge keukenkasten zijn daarom ontzettend handig! Hoe hoger de keukenkasten zijn, hoe meer inbouwapparatuur en keuken accessoires je kwijt kunt. 

Hoge, doorlopende keukenkasten ogen natuurlijk het ruimst. Zwevende wandkasten boven de kookplaat of de wasbak laat de ruimte juist weer kleiner ogen. Deze bieden echter wel weer extra ruimte, waardoor de keuze vooral afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur en benodigdheden. 

Tip: Heb je boven de kasten nog wat ruimte over? Gebruik deze voor spullen die je niet dagelijks gebruikt. Zorg er wel voor dat je hier goed bij kunt of gebruik een stevig krukje om ongelukken te voorkomen! 

Welke apparatuur heb je nodig?

Hoe leuk het uitzoeken van een nieuwe keuken ook is. Het is en blijft maatwerk. Dit geldt ook voor de apparatuur die in de keuken verwerkt zit. De een hecht enorm veel waarde aan een grote oven, terwijl de ander juist helemaal tevreden is met een kleine combimagnetron om ruimte te besparen. Daarom is het belangrijk om voor jezelf goed duidelijk te maken welke apparatuur je precies nodig hebt. 

Een goede manier om erachter te komen welke apparatuur je nodig hebt is om te kijken naar de indeling bij je familie en vrienden thuis. Wat hebben zij wat jij erg handig vindt en wat vind je juist overbodig? Op deze manier kom je erachter wat je wel en wat je niet wilt hebben tijdens de inrichting van je keuken. 

Deze apparaten horen standaard in de keuken 

Om je in ieder geval op weg te helpen hebben we 5 standaard apparaten opgesomd die je moet hebben in je keuken. Dat zijn: 

  1. Koelkast: Ga bij het kopen van een koelkast eerst na of je een vrijstaande of ingebouwde koelkast wilt. Bepaal vervolgens de grootte en de inhoud van de koelkast. Vergeet niet om rekening te houden met het energielabel. 
  2. Kookplaat : Ga je voor inductie of kook je toch liever op gas? Denk daar maar eens over na! 
  3. Afzuigkap: Stem de breedte van de afzuigkap af op de breedte van de kookplaat.  
  4. Oven: Er zijn verschillende soorten ovens. Denk hierbij aan een stoomoven, heteluchtoven, combi-magnetron of een bakoven. Kies een oven uit die het beste bij je kookstijl en ruimte past! 
  5. Vaatwasser: Ok.. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar wel ontzettend handig! Als je genoeg ruimte hebt in de keuken voor een vaatwasser, dan raden wij het zeker aan om er een te gebruiken! 

De soorten keukenindelingen 

De beste keukeninrichting is vrijwel geheel afhankelijk van de ruimte waar de keuken komt te staan en van je persoonlijke wensen. Toch zijn er wel een aantal puntjes die als de norm worden gezien. Je hebt er vast wel eens van gehoord; de keukendriehoek. Dit is eigenlijk een driehoek die gevormd wordt met de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Deze drie elementen vormen samen een loop driehoek waardoor je minder hoeft te bewegen. 

De I-keuken (de rechte keuken) 

Bij een I-keuken bestaat het keukenblok uit één langwerpig deel. Dit soort keuken wordt vaak toegepast in kleine ruimtes. Bij een rechte keuken wordt geen gebruik gemaakt van de werkdriehoek. Maar toch zit er wel een logica in. Wat je vaak ziet is dat de wasbak centraal zit met het fornuis aan de ene kant en de koelkast aan de andere kant. 

__

De L-keuken (de hoek keuken) 

De hoekkeuken is een van de meest voorkomende keukeninrichting en is ook één van de meest populaire. De keuken heeft iets meer ruimte dan een recht keukenblok, maar neemt niet veel meer ruimte in beslag. Door de L vorm is dit de perfecte keuken om de keukendriehoek toe te passen! 

__

De U-keuken 

Een U-keuken heeft nog een extra hoek waardoor de keuken extra kastruimte krijgt. Veel mensen vinden de U-keuken het meest functionele keuken indeling omdat alles binnen handbereik is. Helaas is voor deze keuken wel ontzettend veel ruimte nodig. Wij raden daarom een U-keuken pas aan bij een breedte van minimaal 4 meter. 

__

Parallelle keuken 

Wanneer we binnen de U-keuken het middelste stuk wegnemen ontstaat de parallelle keuken. Twee blokken die evenredig tegenover elkaar staan. Dit is een vorm die we steeds vaker terug zien komen in de moderne woningen Zowel tussen twee muren als in eiland vorm. Door één blok helemaal te vervangen door kastenwand ontstaat er enorm veel ruimte! 

Nu zelf aan de slag! 

Na het lezen van de bovenstaande onderwerpen, weet je precies waar je allemaal aan moet denken. Je kent de verschillende keukenindelingen en het nut van functionaliteit en kwaliteit. Aan jou de taak om de beste opstelling te kiezen, dat past binnen jouw woonwensen!